Anders Ågren

13-årig flicka misshandlad och filmad i centrala Umeå!

Umeå. Barn och ungdomar – både killar och tjejer – som hotar och misshandlar andra barn, och sedan lägger ut filmer från misshandeln på sociala medier. Om detta rapporteras i inslag från både SVT Västerbottensnytt och i dagens VK.

I VK kan vi läsa om en 13-årig flicka som misshandlas och filmas av ett gäng tjejer i Vänortsparken, utan att omgivningen ingriper. Händelsen skedde under dagtid. Att unga personer misshandlas och filmas, och att det sedan läggs ut på sociala medier, är enligt artikeln inget som polisen för särskild statistik på. Men polisen säger att det förekommer i ärenden, och “att det är aningen mer frekvent förekommande nu än för ett par år sedan”.

SVT har pratat med flera föräldrar vars barn har blivit utsatta och tagit del av många av de misshandels- och förnedringsfilmer som lagts upp på sociala medier under året: “Den gemensamma nämnaren är att det rör sig om barn och ungdomar, både killar och tjejer, i olika delar av Umeå som hoppar på, hotar och slår andra ungdomar. Det finns också element av hot och hämnd, det framkommer att vissa blir misshandlade för att de har pratat med sina föräldrar och andra.”

Detta är fruktansvärda nyheter! De barn/ungdomar som utsätts för dessa attacker, och deras föräldrar, ska inte stå ensamma i detta. Vuxenvärlden måste agera snabbt. Tydligt och konsekvent. Skola, polis, socialtjänst, föräldrar, politik.

Sånt här avskyvärt beteende måste uppmärksammas och få konsekvenser. Jag hoppas att alla politiska partier tydligt markerar mot den här utvecklingen!