Anders Ågren

Umeå utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2020!

Umeå utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2020!

Grattis Umeå! SVT Sport har i dag offentliggjort att Umeå utsetts till ”Sveriges bästa idrottsstad 2020”. Jag var på plats när utdelningen skedde i Rådhusparken sent i eftermiddag – sändningen gick i SVT under i samband med sändningarna från friidrotts-SM.

Priset ”Sveriges bästa idrottsstad” delas ut sedan 2011 av SVT Sport, och segermarginalen blev den största hittills. Umeå blev etta. Jönköping blev tvåa. Detta är andra gången på kort tid som Umeå får utmärkelsen. Senast var år 2018.

Grundkravet för att vara med i omröstningen är att staden ska ha minst fyra lag eller föreningar på elitnivå i någon av 24 specifika sporter. Juryns motto är ”prestation efter population”.

Detta är mycket glädjande nyheter! Det är ett kvitto på att Umeås satsningar på idrott – både på bredd och spets – är rätt väg att gå. Detta är också långsiktiga satsningar som vi har varit och är överens om politiskt över blockgränsen.

År 2012 blev Umeå tvåa. År 2016 plats 5, år 2017 plats 2, år 2018 plats 1, år 2019 plats 2.

Nu etta igen alltså!

Ett stort grattis till alla idrottare, alla idrottslag och föreningar, funktionärer liksom alla övriga som är engagerade!

Om utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad

SVT Sport utser årligen Sveriges bästa idrottsstad. För att vara aktuell för att bli utsedd till bästa idrottsstaden under ett år måste kommunen uppfyllt kriterierna:

• Vara hem för minst fyra lag/föreningar på elitnivå i någon av totalt 28 olika sporter

• Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta serien i en av de sju största arenasporterna (fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy och speedway).

Idrottsåret räknas mellan 1 juni 2019 till 1 juni 2020. I år innebär det i praktiken 20 mars på grund av coronapandemin.

Juryn består av 25 tittare och 25 anställda eller specialinbjudna på SVT sport. U

SVT:s motivering

Umeå är Sveriges bästa idrottsstad

För andra gången utses Umeå till Sveriges bästa idrottsstad. Under prisets tioåriga historia har segermarginalen aldrig varit större. Över hälften av de 50 jurymedlemmarna hade Umeå som sin etta, däribland Jacob hård, Helena Ekholm och Yvette Hermundstad. Jönköping är tvåa i årets ranking.

”Umeå har topp, framförallt en makalös elitbredd med stor förankring och aktivitet i alla led och föreningar i förhållande till folkmängd. Därför är Umeå givet Sveriges idrottsstad 2020” motiverar Yvette Hermundstad sitt val.

”Otroligt stark bredd på flera fronter både vad gäller dam- och herridrott. Imponerande för en, i sammanhanget, liten stad” säger jurymedlemmen Milad Akbarzadeh.

SM-guld till Iksus damer när slutspelet uteblev, allsvenskt avancemang för Umeå IK, poängrekord i hockeyallsvenskan för Björklöven är några av årets höjdpunkter. Men det är framförallt bredden för en stad med knappt 130 000 invånare som imponerar på juryn. Umeå är även en av landets sett till aktivitet i idrottsförening starkaste kommuner.

Umeå har även många individuella idrottare. Flera skidåkare från stan levererar internationellt, däribland VM-drottningen på rullskidor Linn Sömskar. Beachvolleytalangen David Åhman kan vara en framtida världsstjärna.

”Bredden, sättet och resultaten stadens idrottare och lag visat upp på varierande sportarenor talar för sig självt. Umeås prestationer är precis vad man ska kunna räkna med att en sann idrottsstad levererar” säger jurymedlemmen Patrik Jihde.

1.(2) Umeå, 425 jurypoäng

Med på 48/50 jurylistor. Bästa SBI-placering 1 – 2018, 2020