Anders Ågren

32 procent av svenska journalister skulle rösta på Vänsterpartiet – Sveriges gamla kommunistparti

I Svenska Dagbladet kunde vi för några dagar sedan läsa en artikel som bekräftar bilden att den svenska journalistkåren är mycket vänstervriden. Det är förvisso kanske ingen större nyhet i sig, men återigen bekräftas den opinionsmässiga slagsidan åt vänster. Denna gång i en norsk undersökning, som undersökt partisympatier bland norska och svenska journalister.

”70,7 procent av de svenska journalisterna svarade att man skulle rösta på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet om det var riksdagsval i dag. Bara Vänsterpartiet fick 32 procents stöd och var största parti, mer än dubbla Miljöpartiets stöd på 14,7 procent. Högeroppositionen samlar endast 10 procent, mindre är än de två liberala mittenpartierna som tillsammans får 14,6 procent. ”

Självklart väcker även denna undersökning berättigade frågor om huruvida journalisternas partisympatier påverkar mediebilden och nyhetsrapporteringen. Hur vinklas en nyhet? Vad blir nyheter? Vilka intervjuas? Etc etc. Inte minst gällande public service som utger sig för att vara opartiska och som är skattefinansierade med åtta miljarder kronor per år.