Anders Ågren

Miljöpartiet på väg ut ur riksdagen – bara 3,1 procent i senaste mätningen!

Miljöpartiet får 3,1 procent i senaste Demoskop. Miljöpartiet är alltså på väg ut ur riksdagen.  Lite fascinerande, även om det såklart är mycket positivt.

Miljöpartiet får katastrofsiffror i opinionen, trots att klimat- och miljöfrågan är högt uppe på agendan.

Det är väl helt enkelt så att svenska folket har insett att Miljöpartiet sammantaget är ett kasst parti.

Ett parti som endast levererar symbolpolitik, och saknar relevanta förslag när det är på allvar. Höga ambitioner är en förutsättning för att nå klimatmålen, men det räcker inte. Det avgörande är att politiken leder till att målen faktiskt nås.

Miljöpartiets klimatfacit efter fem år i regeringen är inte särskilt bra. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde år 2014 har Sveriges utsläpp minskat med mindre än en procent per år. Förra året minskade utsläppen med knappt två procent. Samtidigt måste utsläppen i Sverige minska med 5 till 8 procent per år för att nå riksdagens beslutade mål om att Sverige ska vara klimatneutralt senast år 2045.

När Moderaterna styrde Sverige så minskade utsläppen med nästan 20 procent, samtidigt som ekonomin växte med nästan tio procent.

Vi behöver en klimatpolitik som är systematisk, resultatinriktad och leder till minskade utsläpp samtidigt som vi behåller ekonomisk tillväxt. Moderaterna har visat att det är möjligt, och vi vill visa det igen.

Miljöpartiet är däremot på väg att åka ut riksdagen. Bra!