Anders Ågren

Starka band med Vasa och Österbotten

Hemresan i fredags bjöd på fint väder.

Förra veckan var jag och övriga i styrelsen för koncernbolaget UKF på plats i Vasa. På torsdagen besökte vi sedan varvet i Raumo, där den nya Wasaline-färjan håller på att byggas. Nyligen tillkännagavs att den nya färjan kommer att få namnet Aurora Botnia.

Det var ett mycket stort intresse från den finska pressen, när den s.k. kölsträckningsceremonin genomfördes under torsdagen. Färjan ska som bekant trafikera Vasa-Umeå. Fartyget är en modern färja med 2 lastdäck för 1500 lastmeter med rak genomkörning och med kapacitet för 800 passagerare.

Det är positivt att vi går vidare enligt plan, och därmed långsiktigt säkerställer en fungerande färjeförbindelse mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten. Betydelsen av detta är oerhört stor för vårt näringsliv, för våra kommunikationer, för utvecklingen av våra städer och regioner. Färjan ska levereras senast i april 2021.

Banden mellan Umeå och Vasa går långt tillbaka i tid, och det är positivt att viljan att stärka samarbetet är uttalat från båda sidor av Kvarken. Vi har redan kommit en lång bit på vägen. Det bådar gott inför framtiden!