Anders Ågren

Hijab är en del av hedersförtrycket

Krönikören på liberala tidningen VK, Benny Karlsson, skriver i dagens tidning om den föreläsning som M, KD och AP arrangerade i lördags om hijab och kampen mot hedersförtryck, liksom miljöpartisternas hijabupprop. Detta under rubriken ”Ska politikerna få diktera modet”.

Karlsson bevisar att han inte har fattat någonting av debatten om hijab och hedersförtryck. Men ställning tar han. Tydligt. Föreläsningen med välkände forskaren Devin Rexvid jämför han med en sketch av Mothy Python.

Enligt VK-krönikören kan flickor och kvinnor i hijab jämställas med politiker i kostym. Eller stadstjejer som väljer att gå med sönderrivna jeans och tygskor mitt i vintern. Det är bara ett klädesplagg. Det är bara en fråga om mode.

MEN VAD STÅR HIJAB FÖR? Om det bara är ett vanligt klädesplagg – hur kommer det sig att kvinnor i Iran och andra länder riskerar sina liv för att bli av med tvånget att bära den?

Det var ju av den anledningen vi arrangerade en föreläsning med forskaren Devin Rexvid.

Rexvid skrev efter föreläsningen så här på sin Facebook-sida: ”Idag känner jag mig enormt besviken på dem som i feminismens och antirasismens namn stod under politisk islams fana för kvinnoförakt. Idag riktar jag ett stort tack till Moderaterana, Kristdemokraterna och Arbetarpartiet i Umeå som markerade mot det kvinnoförtryck som hijab utgör.

(…)

Idag går tankarna till alla kvinnor i Iran, Saudiarabien, Nigeria, Somalia, Tjetjenien, Aceh-provinsen i Indonesien, Pakistan, Afghanistan, Gulfstaterna, Syrien, kvinnor under IS-kalifat som trakasserats, utsatts för syraattacker, fängslats, torterats, mördats av sedlighetspoliser eller av egna familjemedlemmar pga. hijabvägran.

(…)

Tvärtemot det som promotas idag så är hijab ingen kvinnlig rättighet. Den är hennes skyldighet. Ett ambulerande fängelse, en bärbar mur som hon måste bära på kroppen dygnet runt och livet ut. Den är hennes religiösa fotboja. I den mån den kan beskrivas som en rättighet så är den en manlig rättighet. Mannens rätt till respekt genom att få sina närstående kvinnor att osynliggöra sin kropp för att synliggöra sin lydnad under honom och hans manliga gud. Hijab är politisk islams sätt att beröva kvinnan på hennes mänskliga identitet.”

GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime, som jobbar på ett fantastiskt sätt i Sverige för att motverka hedersförtryck, skrev förra veckan så här i tidningen Dagens Samhälle:

“Inom hederskulturen råder ett oskulds- och kyskhetsideal som syftar till att kontrollera kvinnors och flickors sexualitet. Hijaben är både ett verktyg och en symbol för det. Ett sätt att försäkra sig om att flickan är kysk och en symbol som ska signalera detta till omgivningen. I de värsta fallen ett sätt att säkra flickans värde på en äktenskapsmarknad. Flickan/kvinnan objektifieras till en ägodel.

Vill vi bekämpa det hedersförtryck som hijaben är ett av de viktigaste verktygen för, och stå upp för jämställdhet och barnets bästa, så blir förbud mot hijab på barn den självklara vägen att gå. Alternativet att inte kämpa för mänskliga rättigheter är förskräckligt. Då ger vi upp allt vi vunnit av jämställdhet.

Den kulturrelativism, där vi skall acceptera andras traditioner får självfallet inte gälla om vi måste ge upp de ideal vi kämpat för så länge.

Hijaben är inget klädesplagg, då skulle inte kvinnor i Iran och andra länder riskera livet för att bli av med tvånget att bära den.”

Att det behövs mer kunskap i denna fråga blir tydligare för varje dag som går.

Men de som försvarar hedersförtrycket och kvinnors brutala underordning – däribland VK:s Benny Karlsson – får numera räkna med att få svar på tal.