Anders Ågren

Stora investeringar längs Norrlandskusten!

De kommande 20 åren ska över 300 miljarder kronor investeras längs Norrlandskusten i olika industriprojekt, enligt beräkningar gjorda av Västerbottens Handelskammare.

Norrlandskusten är därmed den största tillväxtzonen i Sverige utanför storstadsregionerna.

Det är mycket glädjande att stora investeringar görs längs Norrlandskusten!

Bland de största investeringarna återfinns bland annat Northvolt, som investerar 30 miljarder i batterifabriken i Skellefteå. SCA i Obbola investerar 7,5 miljarder kronor i en ny pappersmaskin för produktion av kraftliner och Komatsu bygger en ny fabrik i Umeå.

Att dessa investeringar görs är inte bara positivt för Umeå och Skellefteå – de har en stor betydelse för hela regionen.

Idag (bilden ovan) hade jag förmånen att tillsammans med övriga i kommunledningen göra företagsbesök på SCA Obbola, där vi fick en genomgång just om deras projekt med utbyggnad av fabriken. Här ska SCA Obbola bygga världens största pappersmaskin, vilken kommer öka kapaciteten från 450 000 till 725 000 ton kraftliner per år. En investering på 7,5 miljarder kr!