Anders Ågren

Vår M-riksdagsledamot Edward Riedl blev mordhotad i fredags

Vår moderata riksdagsledamot Edward Riedl från Umeå/Västerbotten blev i fredags mordhotad.

Varför? Jo, han står upp för unga och äldres rätt att själva få avgöra om de ska äta vegetariskt eller ej. Men det gör man tydligen inte ostraffat i Umeå. Hans insändare på temat resulterade i att en person ringde upp och mordhotade honom.

Fruktansvärt att detta kan ske. Vi har yttrandefrihet i Sverige. Vi har yttrandefrihet i Umeå. Yttrandefriheten gäller även oss moderater, om någon nu trodde motsatsen.

Händelsen har också uppmärksammats nationellt av media som SVT, Expressen, Aftonbladet m.fl. Att bli hotad – och i detta fall mordhotad – för sina åsikter är ett hot mot demokratin.

Nu hoppas vi att Säpo snabbt får tag på den som gjort sig skyldig till hotet.

Så här skrev Edward själv på sin Facebooksida om händelsen:

”Har precis blivit mordhotad för min insändare i dagens VK!

En person blev uppenbart så arg på min insändare i dagens Västerbottens-kuriren att personen tyckte att mordhot var befogat.

Jag står alltså i artikeln upp för rätten att både äta kött likväl som vegetariskt inom våra kommunala verksamheter.

Det har alltså gått så långt att de intoleranta vegetarianerna som vill förbjuda våra unga och äldre i kommunens verksamheter från att äta kött också tycker mordhot mot meningsmotståndare är befogat.

Äldre som jobbat och slitit ett helt liv ska jäklar i mig inte mot sin vilja berövas köttbullar, falukorv och skinka när de hamnar på hemmet. I förskola och skola är det lika självklart att barn och elever själva ska välja om de vill äta vanlig mat med kött eller vegetariskt. Jag tänker försvara rätten att både äta kött och vegetariskt. Men det är numer alltså en extrem uppfattning som hitintills bara moderaterna står upp för i Umeå. Dessutom är det förknippat med mordhot att ha den uppfattningen.

Jag har nu kontakt med riksdagens säkerhetsenhet för vidare hantering.”