Anders Ågren

Ska Umeå vänja sig vid skottlossningar?? Aldrig!

I Umeå har det på de senaste åtta månaderna skett fyra skjutningar och polisen kopplar ihop dem med kriminella uppgörelser.

I detta allvarliga läge hade jag förutsatt att någon politiker från de styrande partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Umeå hade kommit ut på banan och fördömt händelserna, eller åtminstone visade att man var upprörd och bekymrad över utvecklingen. Att man tar den grova brottsligheten i Umeå på allvar. Att man ser vad som håller på att hända i vår kommun.

Men från de rödgröna är det tyst. Märkligt tyst. Varför?

I ett radioinslag i P4 Västerbotten intervjuas kriminologen Tage Alaletho idag om skjutningarna i Umeå. Han är bekymrad och varnar för att vi i Umeå kanske måste vänja oss vid skjutningar av detta slag.

Vänja oss? Nej, vi ska verkligen inte vänja oss vid skjutningar i Umeå! Inte om vi moderater kan påverka. Det måste till en mobilisering på alla nivåer för att bekämpa den ökande kriminaliteten. Skottlossning får aldrig bli något normaltillstånd i Umeå. Utvecklingen i våra storstäder i Sverige söderut förskräcker.

Alla politiska partier måste upp på banan! Fler måste agera och reagera. För visst är det fler än vi moderater som är bekymrade över utvecklingen?

Moderaterna har sedan tidigare på riksplaner föreslagit ett batteri av åtgärder. Hårt ska sättas mot hårt. Kampen mot kriminaliteten måste intensifieras. Allt ifrån fler poliser, ökad kameraövervakning, hårdare straff, avskaffad mängdrabatt för begångna brott, avskaffad ungdomsrabatt vid utdömande av brott, fler utvisningar av utländska medborgare som begår bort, fördubblade straff för gängkriminella. Moderaterna har också föreslagit särskilda visitationszoner, vilket innebär att polisen i vissa områden ska få bättre möjlighet till visitation. Och ja, självklart behövs även mer förebyggande insatser på kommunal nivå. Alla måste hjälpas åt att motverka kriminaliteten.

Den här diskussionen måste kunna föras i Umeå, utan att vi politiska företrädare som uppmärksammar brottsligheten ska behöva beskyllas och anklagas för ”svartmålning” och att ”sprida oro”.

Gängkriminaliteten måste stoppas! Vi moderater kommer aldrig att acceptera att skottlossning och skjutningar blir något normalt i Umeå, som man får lära sig att leva med. 

Tvärtom. De kriminella måste tas fast, lagföras och dömas till långa straff. Moderaterna kommer aldrig att acceptera att skjutningar blir något normaltillstånd i Umeå, som umeåborna bara förväntas att vänja sig vid.
Aldrig!

Aldrig!