Anders Ågren

Fjärde skottlossningen i Umeå på åtta månader!

Skottlossning i bostadsområdet Mariehem, mitt på dagen. Detta är fjärde skjutningen i Umeå på åtta månader. Ålidhem, Östra Ersboda och nu alltså Mariehem under måndagen. VK (ovan) och andra lokalmedier rapporterar.

I vårt Umeå!

Jag och Moderaterna har varnat för denna utveckling i vår kommun, men vi har då anklagats av andra partier för svartmålning och för att vi sprider oro. Jag anser att det är vår förbannade skyldighet som politiker att faktiskt uppmärksamma problemen i Umeå – och komma med förslag om hur vi ska kunna minska brottsligheten.

Brottsförebyggande rådet har sedan tidigare konstaterat en oroande utveckling, med bl.a. våldsbrottslighet, utpressning och knarkhandel. Tendenser till ”social oro” har på senare år observerats i de nordöstra bostadsområdena i staden. Därför genomförs också en särskild satsning på att motverka brottsligheten i dessa områden, där kommunen och polisen har ett samarbete.

Det finns mycket som kan göras. Kampen mot kriminaliteten måste intensifieras. Allt ifrån fler poliser, ökad kameraövervakning, hårdare straff till mer förebyggande insatser. Och diskussionen måste kunna föras, utan att vi politiska företrädare som uppmärksammar brottsligheten ska behöva beskyllas och anklagas för ”svartmålning” och att ”sprida oro”.

Brottsligheten försvinner inte, bara för att vi undviker att tala om den. Tvärtom ser vi ju att den negativa utvecklingen med kriminalitet fortsätter.

Men den kan förhindras med rätt åtgärder! Sätt hårt mot hårt. Gängkriminaliteten måste stoppas!