Anders Ågren

6 av 10 svenskar vill införa tiggeriförbud

Det har visat sig svårt att hitta sätt att komma tillrätta med tiggeriet i Sverige. Ett förbud har ett starkt stöd hos svenska folket. S-regeringen har ju uppmanat att inte ge pengar till tiggarna. Men antalet tiggare är i princip oförändrat i Sverige. I tiggeriets spår följer ofta olagliga bosättningar och nedskräpning. De flesta andra länderna inom EU har någon form av tiggeriförbud. Antingen nationellt eller lokalt. Även Sverige borde införa det.

Men så länge vi inte får ett nationellt tiggeriförbud, så måste vi kommunpolitiker ta vårt ansvar och införa lokala tiggeriförbud. På flera håll i landet har det dessutom avslöjats att det är kriminella ligor som tvingar människor att tigga, och dessutom tvingar kvinnor – utöver tiggandet – till prostitution.

För två veckor sedan beslutade Katrineholm, som styrs av S och M, att införa ett lokalt tiggeriförbud. Tidigare har kommuner som Vellinge och Staffanstorp infört det. Fler kommuner är på gång.

Igår avslogs vår moderata motion om lokalt tiggeriförbud i Umeå. Det är bara att beklaga.

Det är inget humanistiskt eller medmänskligt i att lura hit och uppmuntra människor att tigga i Sverige. Ingen kan väl numera ha undgått de fruktansvärda fallen av hur tiggeri i Sverige bidrar till en modern form av slaveri.

Utsatta EU-migranter tvingas i många fall till såväl tiggeri, tvångsarbete som prostitution. Och detta möjliggörs, tyvärr, av dem som på olika sätt uppmuntrar till tiggeri i vårt land.

Vi vet alla att det finns ett starkt stöd för tiggeriförbud bland allmänheten. Enligt en mätning från Novus 2018, så är 62 procent för ett tiggeriförbud och 20 procent är emot. Det är en ökning jämfört med tidigare mätningar. Allt fler inser att ett förbud är rätt väg att gå.