Anders Ågren

Kraftig ökning av våldtäkter och sexuella ofredanden i Umeå

Pressmeddelande

M reagerar på kraftig ökning av våldtäkter och sexuella ofredanden i Umeå

Under senare år har sexualbrotten ökat kraftigt i Umeå. Sedan år 2012 har antalet anmälda våldtäkter fördubblats, och antalet sexuella ofredanden har nästan fördubblats. Mellan år 2017 och 2018 ökade antalet anmälda våldtäkter i Umeå med 32 procent. Detta enligt aktuell statistik från Brå. Moderata kommunalrådet Anders Ågren har reagerat starkt på uppgifterna, som nu lyfter frågan till fullmäktige.

– Det är en fruktansvärd utveckling! Vi har varnat för detta. Kvinnor i Umeå ska inte behöva oroa sig för att bli utsatta för våldtäkter, sexuella ofredanden eller annat. Utvecklingen går sedan flera år åt helt fel håll. Polisen och Umeå kommun måste gemensamt kraftsamla för att öka tryggheten och minska sexualbrotten, säger Anders Ågren i en kommentar.

Samtidigt som våldtäkter och sexuella ofredanden kraftigt ökar, så är oron bland unga kvinnor utbredd i Umeå. Enligt senaste Unga-enkäten som nyligen presenterades av Umeå kommun så uppger 41 procent – 4 av 10 – unga tjejer i åldern 13-18 år att det är otrygga när de går hem ensamma på kvällarna i Umeå.

Otryggheten och den kraftiga ökningen av sexualbrott i Umeå kommer att bli ett ärende på nästa fullmäktige. Ågren har lämnat in en interpellation ställd till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Ågren menar att det krävs ett batteri av åtgärder, både på nationell och lokal nivå:

– Vi måste ta ställning för brottsoffren och sluta dalta med sexualbrottslingar. Det behövs fler poliser, ökad kameraövervakning, skärp straffen för våldtäkter, ta bort mängdrabatten för serievåldtäktsmän, utvisa utländska medborgare som fälls för våldtäkter, trygghetsskapande åtgärder i det offentliga rummet, ett ökat förebyggande arbete med skola och socialtjänst. Och mycket, mycket mer.

Frågan kommer att diskuteras på kommunfullmäktigesammanträdet den 29 april.