Anders Ågren

M: Inför lokala tiggeriförbud i Umeå och Skellefteå

Pressmeddelande 2018-12-17

Moderaterna kräver tiggeriförbud i Umeå och Skellefteå

Idag beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att godkänna det lokala tiggeriförbudet som Vellinge kommun har infört. Domstolen godkänner därmed ett införande av tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Moderaterna i Umeå och Skellefteå har drivit frågan om att det ska införas lokala tiggeriförbud i respektive kommun. Med anledning av Högsta förvaltningsdomstolen godkännande väcker nu partiet frågan om tiggeriförbud på nytt.

– Jag välkomnar att Högsta förvaltningsdomstolen ger kommuner möjlighet att införa lokala tiggeriförbud. Vi måste göra vad vi kan lokalt för att få slut på tiggeriet. Det är inte värdigt eller humant att cementera ett utanförskap via tiggeri, säger Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå.

Moderaterna i Umeå respektive Skellefteå kommun har idag lämnat in motioner med krav på att respektive kommun ska införa lokala tiggeriförbud.

– Oavsett hur man ser på tiggeriet så är vi moderater övertygade om att de allra flesta vill att allmän ordning ska upprätthållas och har uppfattningen att tiggeri inte ska vara en försörjning i Sverige. Tiggeri är varken en väg ur fattigdom eller utanförskap, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå.