En företagsvänlig kommun

Företagare ska uppskattas mer och beskattas mindre. 4 av 5 nya jobb skapas i småföretag. Varje dag fattas nya beslut om var företag ska investera, etablera sig och människor ska flytta. Inför varje beslut måste Umeå framstå som det mest attraktiva alternativet. Det kräver ett företagsklimat i världsklass.

Att Umeå fortsätter att erhålla dåliga placeringar, senast plats 144 av 290 i Svenskt Näringslivs kommunranking, är något som signalerar behovet av förändring. I SKL:s ranking av företagsklimat: plats 144 av 151 kommuner. Det är således en förödande kritik från lokala företagare gällande kommunens service och myndighetsutövning. Vår ambition är att Umeå ska rankas bland de tio bästa kommunerna i landet när det gäller företagsklimat.

Politiker kan inte kommendera fram arbetstillfällen i den privata sektorn. Umeå kan däremot förbättra villkoren för företagarna och bli bättre på att skapa förutsättningar för att fler ska kunna våga ta steget att starta eget. Inför utmaningsrätt, förkorta handläggningstider, förbättra dialogen, avveckla osund konkurrens och genomför mer konkurrensupphandling. En arbetsgivare som vill etablera sig i Umeå och anställa människor ska välkomnas med öppna armar. Det är viktigt att väntetiden för att få mark anvisad därför hålls så kort som möjligt.

Universitetsstaden där Umeå Universitet, Norrlands Universitetssjukhus och Sveriges Lantbruksuniversitet är beläget erbjuder unika förutsättningar för tillväxt och utveckling, vilka stärks genom att skapa en Science Park i världsklass. Science Park i Umeå ska erbjuda en miljö där forskning, start-ups samt små och stora företag samverkar och tillsammans bidrar till att Umeå stärker sin position som norra Sveriges tillväxtmotor. Vi ska även fortsätta att stötta inkubatorer som Bic Factory.

Moderaterna är en garant för ett positivt företagsklimat!