Anders Ågren

Alla dessa lögner från vänsterhåll i Umeå!

Det finns en tydlig strategi från vänsterhåll att inte minst i sociala medier och bloggar skapa bilden av att Socialdemokraterna och Moderaterna styr ihop i Umeå sedan massor av år tillbaka. Att allt är uppgjort på förhand och det mesta av debatten är ett spel för gallerierna. Konspirationsteorier, lögner, felaktigheter, personangrepp och annat sprids i en bisarr och hätsk blandning.

Oerhört tröttsamt även för den luttrade, men jag antar att strategin är att hoppas att de presumtiva vänsterväljarna är fullständigt ointresserade av verkligheten.

Men låt inte vänsteraktivisterna lura er.

Så här ligger det till.

Senast Moderaterna och övriga Allianspartier styrde i Umeå var mandatperioden 1991-94. Då tillsammans med Miljöpartiet. Därefter förlorade vi valet -94, och sedan dess har Umeå kommun styrts på följande sätt:

1994-1998  Socialdemokraterna (i minoritet)

1998-2002 Socialdemokraterna + Vänsterpartiet

2002-2006 Socialdemokraterna (i minoritet)

2006-2010  Socialdemokraterna (i minoritet)

2010-2014  Socialdemokraterna + Vänsterpartiet

2014-2018 Socialdemokraterna + Miljöpartiet

 

Det blir obeskrivligt löjligt att följa vänsterdebattörernas återkommande försök att mata ut en bild av verkligheten som inte stämmer. Det var alltså 24 år sedan Moderaterna satt vid makten i Umeå!

Däremot gör vi allt i vår makt, utifrån det styrkeförhållande som väljarna i Umeå ger oss, att försöka få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Vi går alltid till val med ambitionen att få så stort genomslag som möjligt för M-politik, oavsett det blir i majoritetsställning eller i minoritet. De som lägger sin röst på Moderaterna vet därför på förhand vad de kan förvänta sig – vi kommer att försöka få genomslag för vår politik i den mån vi har möjlighet.

Därför har man genom åren kunnat se uppgörelser mellan S och M, eller för den delen S och hela eller delar av Alliansen, framförallt i övergripande planeringsfrågor och näringslivsfrågor.

Under min tid i Umeå kommunfullmäktige – jag blev invald valet 1998 – så har S styrt tillsammans med Vänsterpartiet i åtta år (!!) och nu med Miljöpartiet i fyra år (!).

Jag kan förvisso ha viss förståelse för att Vänsterpartiet inte vill låtsas om att de styrt Umeå kommun under så många år. Det är enklare att gnälla på andra än att ta ansvar för sina egna beslut. För spåren förskräcker efter varje gång V har suttit vid makten i Umeå.

Idag är det 37 dagar kvar till valet. Hög tid för oss moderater och övriga i Alliansen att öka takten, så att vi bryter den rödgröna dominansen som präglat Umeå i alltför hög grad.

Moderaternas bästa valresultat i modern tid i Umeå var valet 2010 och 2014. Vi ska göra allt vi kan för att toppa detta i valet 2018!