Anders Ågren

Umeå utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2018!

Grattis Umeå! SVT Sport har nyss offentliggjort att Umeå har utsetts till ”Sveriges bästa idrottsstad 2018”. Priset Sveriges delas ut sedan 2011 av SVT Sport i samband med SM-veckan. Umeå blev alltså etta. Uppsala blev tvåa.

Grundkravet för att vara med i omröstningen är att staden ska ha minst fyra lag eller föreningar på elitnivå i någon av 24 specifika sporter. Juryns motto är ”prestation efter population”.

Detta är mycket glädjande nyheter! Det är ett kvitto på att Umeås satsningar på idrott – både på bredd och spets – är rätt väg att gå. Detta är också långsiktiga satsningar som vi har varit och är överens om politiskt över blockgränsen. År 2012 blev Umeå tvåa. 2016 blev Umeå femma. 2017 blev Umeå återigen två. Och detta år blev vi alltså etta!

Tidigare i veckan fick vi även beskedet att Riksidrottsförbundet och SVT har beslutat att Umeå får arrangera SM-veckan sommaren 2022. Positivt!

Ett stort grattis till alla idrottare, alla idrottslag och föreningar, funktionärer liksom alla övriga som är engagerade!

 

Nedan bifogas det pressmeddelande som Umeå kommun skickat ut:

 

Umeå är Sveriges bästa idrottsstad 2018

SVT Sport utsåg idag Umeå till Sveriges bästa idrottsstad 2018. Efter att ha blivit tvåa två gånger vann Umeå årets ranking med 330 jurypoäng. Det är åttonde året som utmärkelsen delas ut och i år var det rekordmånga kommuner som kvalificerat sig till omröstningen.

– Det är en fantastisk vecka för Umeå som idrottsstad, först SM-veckan sommar 2022 och nu utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad. Att få den här utmärkelsen känns ärofyllt, särskilt i konkurrensen med så många andra starka städer, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Det har varit ett bra idrottsår för Umeå där bland annat Iksus damer tagit hem andra raka SM-guldet i innebandy. A3 Basket (tidigare Udominate) har tagit hem sitt fjärde raka SM-silver, IFK Umeå var landets bästa klubb på skid-SM 2018 och i Umeå har också landslagsspelare i fotboll som Mikael Lustig och Hanna Folkesson. Dessutom hade Iksu innebandy hela åtta spelare i landslaget som tog hem VM-guld, däribland Iza Rydfjäll från Umeå.

– Umeå är en fantastisk idrottsstad som andas framgång och framtid! Otroligt roligt att vi får priset i år, intresset och engagemanget som finns kring idrotten här är något extra. Att vi har en bredd, många bra elitlag, elitidrottare och föreningar inom flera olika sporter tror jag är bidragande faktorer till framgången i Umeå. Det finns enormt bra förutsättningar träningsmässigt att utvecklas och lyckas här, säger Iza Rydfjäll, VM-guldmedaljör och SM-guldmedaljör med Iksu.

Sveriges bästa idrottsstad delas ut till den kommun som juryn tycker har lyckats bäst det senaste året. Det som bedöms är idrottsliga framgångar för idrottare och idrottslag från kommunen.  I motiveringen från SVT Sport står bland annat att Umeå kommer väldigt högt i alla sätt mäta – representation, bredd, framgångar och aktivitet.

– Oerhört glädjande att vi fått denna utmärkelse. Vår största styrka här i Umeå är bredden och mångfalden vi har i våra föreningar. Det har inneburit att vi har en elit för tjejer och killar, säger Stefan Hildingsson, fritidschef, Umeå kommun.

– Vi har ett politiskt samförstånd vilket ger en stabilitet för idrottsrörelsen i Umeå, Ari Leinonen, ordförande och Lennart Johansson, v ordförande, fritidsnämnden.

Om utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad

SVT sport utser årligen Sveriges bästa idrottsstad. För att vara aktuell för att bli utsedd till bästa idrottsstaden under ett år måste kommunen uppfyllt kriterierna:

  • Vara hem för minst fyra lag/föreningar på elitnivå i någon av totalt 24 olika sporter
  • Minst ett av dessa fyra lag måste tillhöra högsta ligan, eller i vissa sporter åtminstone kvalat dit under säsongen, i någon av de sju största sporterna i Sverige (fotboll, ishockey, handboll, basket, innebandy, bandy eller speedway).
  • Juryn består av 25 tittare och 25 anställda/specialinbjudna på SVT sport. Utdelning sker i samband med SM-veckan.