Tiggeriet en modern form av slaveri

Besvarar i dagens VK ett inlägg om tiggeriet. Bifogas nedan.

Tiggeriet en modern form av slaveri

Signaturen ”79-årig tant och medmänniska” skriver i VK (13/4) om tiggeriet och uppmanar mig och Lindberg (S) att testa tiggarlivet och sova utomhus i en vecka för att bättre förstå deras situation.

Det är ingen som ifrågasätter att de som tvingas tigga är en utsatt grupp. Tusentals utsatta EU-medborgare finns i Sverige och många stannar längre än de tre månader som de har rätt att vistas här. I Polisens nationella lägesbild görs bedömningen att flera grupperingar som tigger i Sverige, styrs av kriminella aktörer och att många utöver tiggandet även tvingas till prostitution. Livssituationen för dessa löses inte genom att de tigger i Sverige, utan genom insatser i deras egna hemländer.

Ingen kan väl numera ha undgått de fruktansvärda fallen av hur tiggeri i Sverige bidrar till en modern form av slaveri. Att utsatta personer exploateras på det sätt som har uppmärksammats är oacceptabelt. Och detta möjliggörs, tyvärr, av dem som på olika sätt uppmuntrar till tiggeri i vårt land.

Sverige måste införa ett nationellt tiggeriförbud. Moderaterna har föreslagit en uppgörelse med Socialdemokraterna på riksplanet, och jag hoppas att de snarast kan komma överens om detta. Ett förbud löser inte alla problem, men det skulle underlätta kampen mot den brottslighet som ligger bakom, och minska antalet människor som utnyttjas som slavar i vårt land.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå