Ledningen för SKL besökte Umeå

Anders Ågrens foto.

SKL-ledningen var tidigare i veckan på besök i Umeå. Jag och och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) tillsammans med några av våra ledande tjänstemän träffade då delar av Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) högsta ledning: ordförande Lena Micko  (S) och 1:e viceordförande Anders Henriksson (S) samt VD Vesna Jovic. Vi hade under kvällen samtal om läget i kommunsektorn, om Umeås utveckling i stort och smått. För egen del sitter jag ju även i SKL:s styrelse men det var kul att denna gång få välkomna dem till Umeå. Annars har vi våra styrelsesammanträden i Stockholm en gång i månaden.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar. En av de största är kompetensförsörjningen och det ägnade vi ganska mycket tid åt. Det kommunala utjämningssystemet, otyget med riktade statsbidrag, problem med riksintressen som beskär möjligheter bl.a. till att bygga nytt, sjukfrånvaron bland kommunanställda, utanförskap och mycket mer.

En bra afton. Även om vi har olika politiska tillhörigheter så ställs såväl Alliansstyrda som rödgröna kommuner ofta inför likartade utmaningar – sedan kan lösningarna variera beroende på vilka partier som styr. Precis som sig bör.