Det är väl vettigt att vara saklig och säga som det är?

Anders Ågrens foto.

Igår var det invigning av ”Västerbotten på Grand” för 28:e gången. En av de inbjudna gästerna som var på plats och talade under eftermiddagen var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, liksom EU- och handelsminister Ann Linde (S). Jag hann få några ord med Kristersson innan han skulle upp på scenen. Det är mycket positivt att ledande nationella politiker och andra tunga beslutsfattare deltar vid dessa arrangemang. Det är ju också en av poängerna.

Jag ser nu att Umeås kommunstyrelseordförande Hans Lindberg (S) angriper Moderaterna och Ulf Kristersson på sin blogg. Lindberg anser att Kristersson bara uttryckte sig i mediatränade rubriker i sitt tal under invigningen. Detta då Kristersson konstaterade att Norrbotniabanan är en bra idé men precis som för höghastighetstågen finns det inga färdiga finansieringsplaner för projekten. Helt korrekt. Inte heller Lindbergs egen regering har färdiga finansieringsplaner för Norrbotniabanan. I Trafikverkets senaste förslag – som ännu inte hanterats politiskt – finns bara finansiering för halva sträckan….

Ulf Kristersson säger ju bara precis som det är. Det är ju enklare att föra en normal och seriös diskussion om man är ärlig. Norrbotniabanan är viktig och positiv för nationen, men den måste ju självfallet också finansieras! Socialdemokraterna slår sig ständigt för bröstet kring Norrbotniabanan, trots att de inte har tillskjutit pengar – än så länge – för att kunna bygga järnvägen i dess helhet. I valrörelsen 2014 lovade (S) att de skulle börja bygga Norrbotiabanan dagen efter valet, om de vann valet. Hur blev det? Nej, inget bygge så här långt. Som det ser ut nu lär inget järnvägsbygge hinna påbörjas innan valet i september 2018. Så mycket är löftena från Socialdemokraterna värda.

Att Lindberg försöker måla ut Ulf Kristersson och Moderaterna som norrlandsfientliga och att inte ta ansvar för infrastrukturen är löjeväckande med tanke på att det är Lindbergs egna parti som under denna mandatperiod gjort det svårare för människor att bo på landsbygden. Det är Socialdemokraterna som höjer skatten på bränsle och gör det svårare att leva utanför de stora städerna. Lindbergs parti inför symbolpolitik som flygskatten för att sedan ge stöd till visa flygplatser i efterhand. Det var socialdemokraterna som lade fram förslaget om en kilometerskatt tidigare under mandatperioden, inte moderaterna. Listan skulle kunna göras lång apropå S/MP-regeringens svek mot norra Sverige. Nu senast var det ju regeringens beslut att säga nej till satsningarna på Umeå hamn, kopplat till förbindelsen mellan Umeå och Vasa. Ett riktigt svek mot Umeå och vår region.

Lindberg verkar också ha missat ett av de viktigaste budskapen från Ulf Kristersson. Han var tydlig med att normalprincipen bör vara att man ges en rimlig ersättning när staten begränsar äganderätten. Detta då flera nu riskerar att inte få någon ersättning för sin fjällnära skog som de nekats avverka. Äganderätten är en av grunderna i vårt samhälle, den ska inte enkelt viftas bort.

Vi är nu inne i ett valår. Men Hans Lindberg och (S) borde anstränga sig mer att vara korrekt i argumentationen. Jag är övertygad om att umeåborna och övriga skulle uppskatta en saklig debatt utan pajkastning.