Umeåbornas valfrihet är hotad av S, MP och V!

Igår kom förslaget från regeringen och Vänsterpartiet om “vinster i välfärden”. Förslaget är riktigt dåligt och ett allvarligt hot mot valfriheten i Sverige. Nu är det Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som dikterar villkoren för den politik som S/MP-regeringen ska föra inom skola, vård och omsorg. Och då kan det ju bara sluta på ett sätt. Riktigt illa.

Valfriheten är en central del av svensk välfärd. Människor måste själva få välja. Men valfriheten är nu på allvar hotad av de rödgröna partierna.

8 av tio företag som är verksamma inom välfärdssektorn bedöms inte kunna klara de nya kraven. Det blir ett förödande slag mot elevers och omsorgstagares valfrihet! Och kraven från de rödgröna har INGET med kvalitet att göra. Sådan är socialismen.

I Umeå är 17 procent av alla platser i förskolan, 15 procent inom grundskolan och 24 procent inom gymnasiet som drivs av privata aktörer. Inom hemtjänsten (äldre 65+) utförs 45 procent av privata utförare. De som valt dessa alternativ är nöjda för att de får kvalitet, inte för att det skulle vara tal om vinster i välfärd.

Om detta förslag blir verklighet kommer valfriheten mer eller mindre att avskaffas rakt av i Sverige. Framtiden för tusentals företag i välfärdsbranscherna riskeras, trots att de uppvisar mycket bra kvalitet i sina verksamheter och stor nöjdhet bland dem som nyttjar tjänsterna. Pinsamt.

Ca 4 000 elever (förskola, grundskola och gymnasiet) i Umeå riskerar att få se deras skolor slå igen, om S, MP och V får sin vilja igenom. För att ta ett exempel.

Umeåbornas valfrihet är hotad. Fokus borde vara på att ställa höga kvalitetskrav – inte att stänga ner framgångsrika och välfungerande verksamheter inom skola och omsorg!

Till försvar för valfriheten! Moderaterna och Alliansen måste vinna valet den 9 september. Och regeringen och Vänsterns förslag måste stoppas.