Anders Ågren

Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!

Brännbollsyran är Umeås populäraste årliga arrangemang. Fjärde största festivalen i Sverige, med publikrekord år efter år. Nu senaste hela 16 000 sålda biljetter.

Men Umeå kommun fortsätter av någon outgrundlig anledning att gång på gång försöka sätta käppar i hjulet för festivalen.

Som bekant har Umeå kommun polisanmält Brännbollsyran för försäljning av alkoglass. Förundersökningen lades ned, men Umeå kommun fortsatte att driva frågan. Detta trots att alkoglass får säljas i bl.a. matbutiker som ICA, vilket också sker såväl i Umeå som i övriga delar av landet. Det behövs inget utskänkningstillstånd för detta. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att alkoglassen inte är ett folkhälsoproblem, och den ålderskontroll som har införts av handlare gör att försäljningen inte är ett problem. Likaså går det bra att sälja glassen på andra festivaler runt om i landet.

Men i Umeå – där gör alltså kommunen allt för att arrangörerna ska fällas i domstol.

Moderaterna i Umeå står inte bakom kommuns beslut att polisanmäla Brännbollsyran, vilket media tidigare har rapporterat om. Våra representanter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden delar inte den uppfattning som nu drivs i domstol.

Detta agerande är rent ut sagt pinsamt, såväl som skamligt, för Umeå kommuns del.

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet! Trots detta polisanmäls arrangören av kommunen, trots att det inte är ett problem i resten av festival-Sverige?!?

Brännbollsyran förtjänar att hyllas – inte polisanmälas!