Anders Ågren

Inte medmänskligt att uppmuntra tiggeri

I dagens VK har jag nedanstående replik införd i tiggeridebatten.

Inte medmänskligt att uppmuntra tiggeri

Örjan Mikaelsson kritiserar i VK (1/12) under rubriken ”M stänger sina hjärtan”, vår uppfattning att tiggeri bör förbjudas.

Tusentals utsatta EU-medborgare finns i Sverige och många stannar längre än de tre månader som de har rätt att vistas här. Livssituationen för dessa löses inte genom att de tigger i Sverige, utan genom insatser i deras egna hemländer. Bättre skänka pengar till hjälporganisationer verksamma i Rumänien och Bulgarien, än att lägga pengar i muggen.

Att Moderaterna skulle sakna medmänsklighet är tråkigt påhopp. Medmänsklighet visas inte minst genom att få in människor på arbetsmarknaden, bort från bidrag och ur utanförskap. Det är inte humanistiskt på något vis att uppmuntra till ett permanent liv i utanförskap, även om vissa på vänsterkanten anser det.

Ingen kan väl numera ha undgått de fruktansvärda fallen av hur tiggeri i Sverige bidrar till en modern form av slaveri. Utsatta EU-migranter tvingas i många fall till såväl tiggeri, tvångsarbete som prostitution. Och detta möjliggörs, tyvärr, av dem som på olika sätt uppmuntrar till tiggeri i vårt land.

Sverige måste införa ett nationellt tiggeriförbud. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har föreslagit en uppgörelse med Socialdemokraterna, och jag hoppas att de snarast kan komma överens om detta. Ett förbud löser inte alla problem, men det skulle underlätta kampen mot den brottslighet som ligger bakom, och minska antalet människor som utnyttjas som slavar i vårt land.

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå