Försvara valfriheten inom välfärden!

Skriver i dagens VK, tillsammans med mina Allianskollegor om vikten av att försvara valfriheten inom välfärden. Bifogas.

Försvara valfriheten inom välfärden!

Valfriheten är en central del av svensk välfärd. Människor måste själva få välja. Men valfriheten är nu hotad av de rödgröna partierna. “Inte till salu” var Vänsterpartiets stora mantra under föregående valrörelse där frågan om vinster i välfärd trummades ut och företagare målades ut som egoister med ingenting annat än pengar som mål. När Löfven bildade regering tillsammans med Miljöpartiet köpte Löfven Sjöstedts lojalitet genom att tillsätta en utredning om just vinster i välfärden som Ilmar Reepalu ansvarade för.

Nu är utredningen klar och nu börjar bilden visa sig av vad vi har att vänta om vänstern får som de vill och Reepalus utredning vinner gehör. Ett skrämmande förslag där inte ens statsministern inser vilka konsekvenser det kommer att få för människor som förlitar sig på dessa aktörer i sin vardag.

Om vi endast tar hänsyn till Västerbottens län vet vi att fler än 2000 personer kommer att påverkas av ett vinstförbud i välfärden. Det är människor som arbetar och värnar om rätten att välja vårdgivare eller skola för att det är inte självklart att ett alternativ passar alla. Fler än 4500 elever i Västerbotten har valt en friskola efter dess kvalitet och utbud. Vänstern ska inte tillåtas hota deras val av skola för att påbörja sitt vuxna liv och börja uppfylla sina livsdrömmar.

I Umeå är det allt fler som väljer privat hemtjänst för att de kan och framför allt för att de kan välja bort när de inte är nöjda. Detta stärker den enskilde. Inom sjukvården sker över en kvarts miljon läkar- och sjukvårdsbesök hos den privata vården i länet. De hälsocentraler som har flest nöjda patienter är just de privata. Dessa människor är nöjda för att de får kvalitet, inte för att det skulle vara tal om vinster i välfärd.

Alliansen kommer aldrig backa när det kommer till valfrihet i välfärden. Alliansen genomförde valfrihetsreformer när vi senast satt i regering, de reformerna är värda att försvara och utveckla. För vi vet att det viktiga är kvalitet och valfrihet – inte ägaren eller vinsten. Sköter sig inte en utförare, oavsett privat eller offentlig sådan, ska åtgärder vidtas. Men att införa ett vinsttak som är så lågt att få statliga bolag skulle klara av det är fel väg att gå. Sverige behöver fler utförare inom välfärden, inte färre. Det får vi genom satsningar på kvalitet och samverkan.

Vi löser inte välfärdens utmaningar genom att stänga ute utförare som sköter sig och är uppskattade, vilket är resultatet om Ilmar Reepalus utredning blir till lag. Det är inte svårt att se vänsterns mål med ett vinstförbud i välfärden. Det är det första steget till att stänga ner hela den icke-offentligt drivna verksamheten i välfärden. Stoppa Reepalus utredning där den hör hemma, papperskorgen!

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Peder Westerberg, gruppledare (L)

Mattias Larsson, gruppledare (C)

Veronica Kerr, gruppledare (KD)