Umeå kommun bör fortsätta processen med markanvisning

För ett år sedan beslutade Umeå kommun att bjuda in byggherrar till att komma in med intresseanmälan och förslag på hur man skulle kunna utveckla och förtäta fastigheten Siv 1, där bl.a. gamla Vasaskolan står. Som numera innehåller bl.a. Guitars. Kommunens vision då var att det skulle bidra till att locka ytterligare investeringar, fler företag, fler bostäder etc i området. Sex byggherrar har gjort just detta. Men plötsligt är det inte intressant!

Förslaget var att avbryta arbetet med markanvisningsavtal rakt av. Motivet är att skolan och övriga delar av området kan behövas för ökade elevkullar. Observera ordet kan. Fanns inget underlag för detta att tillgå. Nu valde socialdemokraterna en något mjukare linje. Man vill innan beslut få fram prognoser på elevkullar, men signalen kändes tydlig.

Därmed har man ju fått potentiella investerare att gå in i ett projekt, för att bara ett år senare vända på kappan, rycka på axlarna och säga att det inte längre är intressant.

Umeå måste fortsätta jobba för att få investeringar. Både lokala och externa. Det här blir ett steg i fel riktning, och sänder märkliga signaler till näringslivet. Även fortsättningsvis behövs det nya jobb, företag och människor som betalar skatt – det finansierar välfärden!