6 av 10 vill förbjuda tiggeri i Sverige

Det finns ett mycket starkt stöd för tiggeriförbud bland vår befolkning. I en opinionsmätning som publiceras i Aftonbladet idag, så ökar stödet för ett förbud. 57% vill se ett tiggeriförbud, medan endast 16% vill tillåta tiggeri fritt. Bland Alliansens väljare är det 64% som stödjer ett tiggeriförbud.

Vi lokalpolitiker måste göra vad vi kan för att motverka tiggeriet. Oavsett det gäller lokala tiggeriförbud, att säga nej till förslagen om kommunala campingar, gratis boende, uppställningsplatser, skolgång eller dylikt för utsatta EU-medborgare. I moderatstyrda Vellinge har kommunen nyligen beslutat om tiggeriförbud på fyra platser, genom att ändra i den lokala ordningsstadgan. Det är precis det som vi moderater har föreslagit i Umeå. Tyvärr fick vi inte majoritet i kommunfullmäktige för vårt förslag. Men vi fortsätter att driva frågan.

Tiggarnas problem löses inte i Sverige utan i deras hemländer. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare söker sig till andra länder för att tigga. Nu är det hög tid för de ansvarsfulla partierna att sluta prata och börja agera.

Ett tiggeriförbud bör snarast införas.