Framtidens välfärd

Debatt: Vad kommer att hända med välfärden i Västerbotten?

Umeå Folkets Hus den 11 september kl 11.30-12.30

Våren 2018 lägger regeringen en proposition om vinstbegränsningar för välfärdsföretag med utgångspunkt i Ilmar Reepalus utredning. I Västerbotten får förslaget konsekvenser för över 4500 elever som valt friskolor, drygt 500 äldre som har sitt boende eller hemtjänst hos privata företag och 286 personer som får personlig assistans från privata alternativ. Nära 2300 personer i länet arbetar idag i privata välfärdsföretag. Vad kommer egentligen att hända med välfärden om många av dessa företag försvinner?

Frågorna är fler än svaren efter Reepalus förslag om vinstbegränsning. Almega bjuder därför in till öppen debatt om framtidens välfärd i kommunen och regionen.

Välfärdsföretag och ledande politiker kommer att diskutera konsekvenserna av Reepalus förslag. Finns det idag problem med privata välfärdsföretag och stiftelser i länet och kommunerna? Kan kommuner ta över verksamheter från den ena dagen till den andra? Vill alla anställda byta till kommunen eller landstinget som arbetsgivare och vill alla elever och brukare byta till kommunens skolor och landstingets vårdcentraler?

I debatten deltar:
LiseLotte Olsson (V), landstingsråd Västerbottens län
Björn Wiechel (S), riksdagsledamot Västerbottens län
Helena Lindahl (C), riksdagsledamot Västerbottens län
Anders Ågren (M), kommunalråd Umeå

Vi lyssnar även till en intervju av tre välfärdsföretagare:
Hans Jansson, grundare Minervaskolan
Aron Kristoffersson, grundare Aleva Sverige
Frida Nilsson, grundare Aleva Sverige

Moderator:
David Wästberg

Anmälan senast måndag den 4 september, därefter i mån av plats.