Stärk försvaret och gå med i NATO

I dagens VK skriver jag om vikten av att stärka Sveriges försvar. Moderaterna i Västerbotten har tidigare betonat vikten av just medlemskap i NATO och ett stärkande av vår försvarsförmåga. Bifogas nedan.

 

Stärk Sveriges försvar!

Moderaterna har den senaste tiden tagit viktiga steg för att stärka det svenska försvaret. Vi fick i försvarsöverenskommelsen igenom mer än vad regeringen från början var villiga att ge till försvaret. Moderaterna har nu som ambition att två procent av BNP på sikt ska gå till försvaret.

Sedan Rysslands aggression i både Georgien 2008 och i Ukraina sedan 2014 har säkerhetsläget i Europa blivit betydligt sämre. Med valet av Trump till president i USA och den inledningsvis oklara hållningen till Nato har säkerhetsläget på kort sikt blivit ännu mer osäkert och oförutsägbart. Med Trump i vita huset har USA övergivit sin roll som den fria världens ledare.

Endast för några dagar sedan kränkte ryskt stridsflyg svenskt luftrum. Återkommande kräkningar och övningar där Sverige attackeras visar att Ryssland är redo för en konflikt.Det säkerhetsläge vi har i Europa kräver att Sverige på allvar ser över och satsar på försvaret. Svenska staten har som grundläggande uppgift att skydda dess medborgare från fiender. Denna grundläggande uppgift måste säkras, både ekonomiskt och tekniskt.

Moderaterna föreslår nu att Sveriges försvarsutgifter ska närma sig 2 procent av BNP. Det välkomnar jag! Ett medlemskap i försvarssamarbetet NATO, samt en stärkning av det svenska försvaret är högst nödvändigt!

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten