Anders Ågren

Frågetecken fortsätter hagla kring “Transportgate”. Och nu avslöjas att ytterligare en minister visste om det.

Frågetecknen fortsätter hagla kring regeringens hantering av ”Transportgate”, med läckandet av hemliga uppgifter, hot mot rikets säkerhet och kända lagbrott av en GD som utreddes av SÄPO.

I synnerhet vad statsminister Stefan Löfven kände till och inte. Att det skulle skett som regeringens officiella linje hävdat förefaller inte sannolikt på något sätt. I gårkväll publicerades en artikel på svd.se, där en rad luckor i berättelsen visades upp.

”SvD har talat med ett flertal centrala personer i tidigare regeringar som menar att den officiella bilden som nu presenteras av hur informationsflödet i regeringskansliet går till inte stämmer överens med verkligheten.

Både socialdemokratiska och borgerliga topptjänstemän vittnar om att det finns flera informationskanaler som ska försäkra att viktiga politiska frågor – särskilt sådana som riskerar att leda till regeringskris – snabbt hamnar hos statsministerns statssekreterare. Och därmed hos statsministern, som får regelbundna dragningar av sina närmsta rådgivare.

Stefan Löfven leder nämligen inte bara regeringen och det säkerhetspolitiska rådet, han är också chef över regeringskansliet och statsrådsberedningen, som i sin tur leder och samordnar arbetet i regeringskansliet.

Under honom finns statssekreterare Emma Lennartsson, som har tätt kontakt med statssekreterarna på de olika departementen, där uppgifterna om skandalen på Transportstyrelsen fanns långt tidigare. Bland annat leder hon statssekreterarlunchen varje vecka ”där allt mellan himmel och jord diskuteras” som en källa uttrycker det.

– Allt går via SB (statsrådsberedningen). Det är högst osannolikt att Emma (Lennartsson) inte kände till det här tidigare, säger en person med lång erfarenhet från statsrådsberedningen.”

Men självklart lägger nu regeringen locket på, och plötsligt är det omöjligt att få kommentarer.

Idag avslöjades också att ytterligare en minister, EU- och handelsminister Ann Linde – som då var statssekreterare – kände till bristerna i säkerheten på Transportstyrelsen redan i september 2015. Självklart har nu även hon lagt locket på, och vill inte kommentera.

Så i slutänden blir det väl som många på logiska och sannolika grunder kunnat anta – statsminister Stefan Löfven har, liksom många andra i hans regering, varit informerad och deltagit i mörkläggningen, betydligt längre tid än vad han själv erkänt.

Det förklarar också varför ett antal ministrar påstått att de aldrig har informerat statsministern.

Han har förmodligen varit informerad. De – liksom Löfven själv – är helt enkelt tvingade att ljuga för att rädda kvar statsministern och hans regering. Den här härvan kommer fortsätta att nystas upp.