En omdömeslös och svag regering

Att döma av dagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven, så verkar S/MP-regeringen inte anse att den gjort något fel i hanteringen av den värsta säkerhetsskandalen i Sverige på 40 år. Trots att Löfven betecknat det hela som ett haveri. Löfven var mest arg och förbannad på oppositionen.

Märkligt. En statsminister som tycker det är helt ok att några av hans tyngsta ministrar (försvarsministern och inrikesministern) håller honom oinformerad i över ett år om allvarliga hot mot rikets säkerhet. Som dessutom tycker det är ok att de inte informerar ansvarigt statsråd. Pinsamt. Han borde ju sparkat dem omgående när han fick kännedom om det hela. Istället har han i ett halvår hjälpt till att mörklägga och hemlighålla det inträffade.

Men den enda som Löfven inte verkar sakna efter idag är infrastrukturministern Anna Johannson. Han försvarar Peter Hultqvist, och ser till att Ygeman omedelbart får ett nytt tungt uppdrag – gruppledare i riksdagen (?!!?). Den enda som därmed straffas är Anna Johansson. Hon som inte fick reda på det inträffade förrän ett år efter Ygeman och Hultqvist. Men självfallet – hon är ju kvinna och tyvärr gäller på många håll fortfarande olika måttstockar för manliga och kvinnliga politiker. Inte minst inom Socialdemokraterna. Kvinnan får avgå, männen får vara kvar eller hamna på nya tunga positioner. Mot bakgrund av det inträffade skulle självfallet alla tre avgå.

Alliansen har nyss gått ut och meddelat att de är överens om att vidhålla kravet på misstroende mot försvarsministern. BRA! Allt annat hade varit ett svaghetsbevis, ologiskt och principlöst. Försvarsministern struntar i att informera statsministern och för den delen sina statsrådskollegor om hot mot rikets säkerhet. Under ett helt års tid! På vilket sätt kan det beteendet vara acceptabelt? Tyder på dåligt omdöme. De sitter ju i samma säkerhetsråd…….

Personligen kan jag också tycka det är beklagligt att Löfven inte valde att avgå direkt, alternativt utlysa extra val.

För nuvarande regering är inte regeringsduglig! Och ministrarna saknar uppenbarligen respekt för att statsministern är statsminister. Ett underbetyg åt såväl statsråden som statsministern själv.