Anders Ågren

Wasaline går bättre och bättre!

När jag deltog vid Dunckers dag i onsdags så passade jag på att tala om förbindelserna över Kvarken, och det samarbete som finns mellan Umeå kommun och Vasa Stad, både när det gäller gemensamt färjebolag och gemensamt hamnbolag. Vi är ju beroende av fungerande förbindelser.

Jag hade då bara passagerarsiffrorna för det första kvartalet tillgängliga för Wasaline och Wasa Express, men nu har det kommit ännu färskare siffror. Det är en strålande utveckling beträffande färjetrafiken! Bara i juni var det en ökning av passagerare med 10 procent, och frakterna ökade med 22 procent. Mycket positivt för oss som brinner för samarbete mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten.

Nu gäller det att på båda sidor om Kvarken ro i land finansieringen av den nya färjan, som kommer att behövas på några år. För klockan tickar.

Här nedan kommer ett utdrag från Yle, som rapporterar om framgångarna.

 

Utdrag ur artikel från Yle Nyheter på nätet.

”Året fortsätter som det började för Wasaline – färjtrafiken går strålande. Juni gick ännu bättre än årets fem första månader. Ekonomiskt blir det ett riktigt bra år för rederiet.

I juni reste 21 247 personer med Wasaline. Det är ökning med drygt 10 procent eller 3 000 personer mer jämfört med juni ifjol.

Ännu bättre siffror visar frakterna som i juni ökade med nästan 22 procent. Jämfört med ifjol ökade omsättningen i juni med 230 000 euro.

På ett halvår har Wasaline ökat omsättningen med närmare en miljon euro. Ifjol gjorde Wasaline en vinst på cirka 900 000 euro med en omsättning på 17 miljoner euro.

Resultatet blir bättre i år trots att bränslepriserna ökat med cirka 200 000 euro, säger vd Peter Ståhlberg.

– Som det ser ut kan man bara mysa inför sommarvärmen bara den kommer.”