M röstade idag nej till ytterligare 2,5 miljoner kr till Guitars

Återigen har Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutat att fortsätta stödja verksamheten i gitarrmuseet Guitars med kommunala medel.

Den här gången blev det ytterligare 2,5 miljoner kr för 2017.

För Moderaternas räkning yrkade jag vid dagens sammanträde avslag till förslaget. Bara för år 2017 har Umeå kommun tidigare gått in med 2 miljoner. Nu blev det 2,5 mkr ytterligare för 2017.

Vår huvudinvändning är att detta inte är en uppgift för kommunen. Att inledningsvis vara med och stötta är en sak, via utvecklingsanslaget. Där finns möjlighet att stötta nya idéer och utvecklingsprojekt. Men nu har kommunen sammantaget gått in med stora summor under några år.

Senast detta ärende var upp röstade jag nej. Likaså gången dessförinnan. Idag gjorde jag detsamma. Umeå kommun står inför ekonomiska utmaningar. Att fortsätta ge stöd är inte rimligt.

Vi moderater har hela tiden sett positivt på initiativet Guitars. Det gör vi även fortsättningsvis. Det är en viktig del för besöksnäringen. Men avsikten när detta sjösattes var ju inte att kommunen skulle dra på sig bestående krav på att vara med och finansiera verksamheten.

Nu är ju utvecklingen snarare så att Umeå kommun tar på sig hela ansvaret.