Umeå – Årets superkommun!

Igår gick den Stora Samhällsgalan av stapeln i Stockholm, vilken arrangeras av Dagens Samhälle. Umeå kommun vann då utmärkelsen ”Årets superkommun” i kategorin täta kommuner. Jag hade förmånen att vara på plats och tillsammans med fullmäktiges ordförande ta emot priset på scenen.

Tvärtemot vad man kan tro om man följer den allmänna debatten i Umeås lokalmedia, så är Umeå en mycket bra plats att bo på. Såväl om vi tittar tillbaka i tiden, som om man ser på framtidsutsikterna. Det är således ofta nyttigt om några utomstående betraktar och jämför med hur det ser ut i resten av landet. Det ger perspektiv. Därmed inte sagt att allt i Umeå fungerar bra. Verkligen inte. Jag och Moderaterna har ofta synpunkter i stort som smått. Men det ger som sagt perspektiv på debatten.

Dagens Samhälle har jämfört hur 290 kommuner presterat gångna år och hur väl rustade de är för framtiden genom att granska tio framgångsfaktorer. Detta för tredje året i rad. Granskningen bygger på resultaten från ett flertal områden. Befolkningsutveckling och inflyttning från övriga delar av landet, ekonomi, skola, antal företag i kommunen, utbildningsnivå, demografi, kommunikationer m.m.

I den avslutande finalen stod det mellan Umeå, Linköping och Luleå. Och Umeå avgick alltså med segern.

En bra kväll. Men idag är det nya tag med alla utmaningar som står för dörren! 🙂