Behov av omfattande kameraövervakning pga fortsatta problem på järnvägsstationen Umeå C

Förra året uppmärksammade jag situationen på järnvägsstationen Umeå C, som föranledde att det behövdes anlitas väktarbevakning på plats. Innan dess hade det funnits ronderande bevakning utan effekt. Därav en stationerad väktare från och med september 2016.

Nu kommer dock nästa steg. Det har tyvärr inte hjälpt med väktare för att långsiktigt få lugn och ro på plats. För att ”förebygga brott samt övervaka den allmänna ordningen i stationens väntsal”, så ansöks om kameraövervakning.

Kommunala bolaget INAB, som ansvarar för stationen numera, ansöker om att få sätta upp 11 övervakningskameror för att stävja situationen inne i själva väntsalen. Med hänvisning till ”trygghet och säkerhet för resenärerna samt ur ett brottsförebyggande perspektiv”, så gör nu även kommunen bedömningen att kameraövervakning bör tillåtas. Så kommunen – alla partier i KSAU – tillstyrker enhälligt ansökan. Sen är det ju länsstyrelsen som tar beslut.

Mycket bra! Från moderat sida har vi länge förespråkat kameraövervakning i området, liksom på andra ställen i centrala Umeå. Bra att fler börjar inse behovet!