Umeå kommun saknar handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Har idag lämnat in nedanstående interpellation. Den kommer – förhoppningsvis – upp till behandling vid nästa kommunfullmäktigesammanträde i slutet av mars.

Umeå kommun saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism, men vi har dock gett i uppdrag att en sådan ska tas fram. Det är en oerhört viktig fråga – att motverka alla former av extrema våldsbejakande rörelser som hotar vårt demokratiska samhälle. Frågan är bara när handlingsplanen kommer att stå färdig.

 

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 

När blir Umeå kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism färdig?

Umeå kommun saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Samtidigt uppmanades kommunerna under våren 2016 att ta fram just detta, efter synpunkter från den nationella Samordnaren mot våldsbejakande extremism. Arbetet för att värna demokratin mot vänsterextremism, högerextremism och våldsbejakande islamistisk extremism måste ha hög prioritet. Nya siffror från Säpo visar t.ex. att antalet personer som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism fortsatt att ökat det senaste året. Det är en oroande utveckling som måste tas på allvar.

Sedan 2014 arbetar Umeå kommun aktivt med att förebygga våldsbejakande extremism genom att arbeta i befintliga och välfungerade strukturer. I september 2016 beslutade dock styrgruppen för UmeBrå att även Umeå kommuns arbete mot våldsbejakande extremism skulle samlas i en handlingsplan.

Min fråga till Hans Lindberg (S) blir därför:

– När bedömer du att Umeå kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism kommer att vara färdig?

 

Umeå 2017-03-06

Anders Ågren, Kommunalråd (M)