Minnesruna över Eva Zetterström

Eva Zetterström vid förbundsstämman år 2008 då hon erhöll partiets förtjänsttecken i guld.

 

Tidigare landstingsrådet Eva Zetterström avled för en tid sedan. I dagens Västerbottens-Kuriren och Folkbladet är följande minnesruna införd.

 

Eva Zetterström, Umeå

Eva Zetterström har avlidit i en ålder av 80 år. Hennes närmaste är syskonen med familjer. Eva hade genom åren flera tunga uppdrag inom Västerbottensmoderaterna. År 2008 tilldelades hon partiets förtjänsttecken i guld för sina insatser.

Eva inledde den politiska banan i det som då hette Konservativ Skolungdom (sedermera Moderat Skolungdom). Hennes senare yrkesbana som gymnasielärare kom tydligt till uttryck i det politiska intresset för skolfrågor. Hon hade uppdrag för moderaterna i Skellefteå kommun, Umeå kommun liksom Västerbottens Läns Landsting och kyrkan. Efter några år som ledamot i landstigsfullmäktige blev hon gruppledare och därefter landstingsråd 1999-2002. Eva var på senare år länsansvarig för Moderata Seniorer.

Bland hennes käpphästar i landstingspolitiken återfinns engagemanget för kortare vårdköer, alternativa driftsformer och förbättringar av tillgängligheten inom primärvården.

In i det sista deltog Eva med engagemang i det lokala partiarbetet, med synpunkter och råd till oss ”yngre” i stort som i smått. För egen del hade jag förmånen att ha Eva som chef under de år jag arbetade som politisk sekreterare för den moderata landstingsgruppen.

Minnet efter Eva lever ljust vidare.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten