Nej till ytterligare kommunalt stöd till Guitars – The Museum

Återigen har Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutat att fortsätta stödja verksamheten i gitarrmuseet Guitars med kommunala medel.

För Moderaternas räkning yrkade jag vid dagens sammanträde avslag till förslaget.

Nu ska uppdraget gå till UKF och de kommunala bolagen att sätta in ytterligare två miljoner kr för att klara av att driva verksamheten första halvåret 2017.

Min huvudinvändning är att detta inte är en uppgift för kommunen. Att inledningsvis vara med och stötta är en sak, via utvecklingsanslaget. Där finns möjlighet att stötta nya idéer och utvecklingsprojekt. Men nu har kommunen – bara via utvecklingsanslaget – gått in med 11 miljoner kr från 2013 tills idag. Sedan tillkommer sponsringen från de kommunala bolagen.

Senast detta ärende var upp röstade jag nej. Idag gjorde jag detsamma. Umeå kommun står inför stora ekonomiska utmaningar. Kommunen har gått med underskott de senaste två åren. Att fortsätta ge stöd, förvisso denna gång via de kommunala bolagen om S/MP får som de vill, är inte rimligt.

Vi moderater har hela tiden sett positivt på initiativet Guitars. Det är en viktig del för besöksnäringen. Men avsikten när detta sjösattes var ju inte att kommunen skulle dra på sig bestående krav på att vara med och finansiera verksamheten. Nu är ju utvecklingen snarare så att Umeå kommun tar på sig ett allt större ansvar.

Hur många muséer ska Umeå kommun ha egentligen? Det borde väl rimligen räcka med ägandet i Västerbottens Museum?