Ågren (M): sälj Umeå kommuns semesterlägenheter i Hemavan

Pressmeddelande 2016-12-05

Ågren (M): sälj Umeå kommuns semesterlägenheter i Hemavan!

dsc_0219

 

Umeå kommun äger ett antal lägenheter i Hemavan, Storumans kommun. De inköptes år 1987 för att kunna erbjuda kommunens anställda möjlighet att hyra ”fjällstugor” till låga priser. Kommunen äger dessutom, via kommunala bolag, ytterligare några lägenheter där. Moderaterna menar att det nu är hög tid att sälja dessa lägenheter.

– Umeå kommun borde inte äga lägenheter för semestersyfte – varken i Hemavan, på Gotland, i Thailand eller någon annanstans för den delen. Det är inte en kommunal uppgift. Vill man hyra lägenhet eller stugor finns det ju privata uthyrare, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i en kommentar.

Frågan om lägenheterna var uppe tidigare i år som ett politiskt ärende. Lägenheterna måste renoveras till höga kostnader och förslaget från tjänstemännen var att sälja lägenheterna. S, MP och V beslutade dock att behålla merparten av lägenheterna.

Umeå kommun har idag en begränsad budget för renoveringar av alla lokaler där man har ordinarie kommunal verksamhet. Att då satsa pengar på att fortsätta äga semesterlägenheter i Hemavan är en uppenbart felaktig prioritering, hävdar Moderaterna.

Dessutom är det bara ca en procent av de anställda som under årens lopp har haft möjlighet att utnyttja lägenheterna. Av kommunens ca 11 800 anställda är det alltså omkring 120 personer som använder lägenheterna.

 

Hela motionen bifogas nedan.

 

Motion till Umeå kommunfullmäktige

Sälj samtliga semesterlägenheter som Umeå kommun äger i Hemavan

Umeå kommun äger ett antal lägenheter i Hemavan, Storumans kommun. Tydligen inköptes de år 1987 för att kunna erbjuda kommunens anställda möjlighet att hyra ”fjällstugor” till låga priser. Kommunen äger därtill, via kommunala bolag, uppenbarligen ytterligare några lägenheter där. Nu är det hög tid att sälja dessa lägenheter.

Frågan om lägenheterna var uppe tidigare i år som ett politiskt ärende. Lägenheterna måste renoveras till höga kostnader och förslaget från tjänstemännen var att sälja lägenheterna. Ett vettigt förslag. Umeå kommun borde inte äga lägenheter för semestersyfte – varken i Hemavan, på Gotland eller någon annanstans för den delen. Dessutom är det bara ca en procent (!) av de anställda som under årens lopp har haft möjlighet att utnyttja lägenheterna. Vill man hyra lägenhet eller stugor finns det ju privata uthyrare.

Umeå kommun har redan idag en begränsad budget för renoveringar av alla lokaler där vi har ordinarie kommunal verksamhet. Att då satsa pengar på att fortsätta äga semesterlägenheter i Hemavan är en uppenbart felaktig prioritering. Av kommunens ca 11 800 anställda är det således omkring 120 personer som använder lägenheterna. Om man vill göra personalpolitiska insatser så vore det mer värdefullt att t.ex. återinföra friskvårdstimmen för alla anställda inom Umeå kommun, vilket vi moderater har föreslagit.

Med anledning av ovanstående yrkar undertecknad att kommunfullmäktige beslutar

att samtliga lägenheter som ägs av Umeå kommun i Hemavan, inklusive de som ägs av Umeås kommunala bolag, skall säljas.

Umeå 2016-12-05

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M