Idag skulle min pappa fyllt 91 år

img_8802

Igår firades Fars dag. Min egen pappa, Bertil, gick emellertid hastigt och oväntat bort i juni 2006 i en ålder av åttio år.

Idag skulle pappa ha fyllt 91 år.

Min pappa var född i Västerselet, Vännäs. I familjen var de sju syskon. Under hela sitt liv hade han ett brinnande intresse för politik och historia. Det var ett intresse som skulle hålla i sig in i det sista. Pappa var aktiv inom dåvarande Bondeförbundet och Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund (SLU). Redan som 25-åring valdes han till fullmäktigeledamot i Vännäs landskommun. Hans yrkesval medförde att han på 50-talet slutade med politiken, men i ett senare skede återupptog han engagemanget och valdes bl.a. in i kyrkofullmäktige och skolstyrelsen i Sollefteå.

Det var också mycket hans brinnande intresse för historia och politik som gjorde att jag själv intresserade mig för dessa områden. I alla fall tror jag det så här i efterhand, när man blivit lite äldre och får perspektiv på saker och ting. Det blev tidigt många diskussioner hemma om allt ifrån utrikespolitik, samhällsfrågor till romerska kejsares öden.

År 1957 gifte han sig med min mamma Ruth, född Johansson. Vid den tiden bodde de i Hedemora och han arbetade vid Grådå-mejeri. Yrkesbanan som mejerist påbörjade min pappa år 1953 vid Röbäcks mejeri. Mejeriskola gick han på Dvärsätt och Alnarp. Genom åren arbetade han sedan på en rad orter, bl.a. som ostmästare och mejeriföreståndare. I Örnsköldsvik var han förste mejerist fram till sin pension. Parallellt med arbetet var han under lång tid ordförande för Mellersta Norrlands mejeristförening samt styrelseledamot i Svenska Mejeristföreningen.

Min pappa gick som sagt bort i juni 2006. Saknaden efter honom är fortsatt stor.

Mycket tråkigt att han inte är kvar med oss idag så att vi hade fått fira hans 91-årsdag. Men minnet lever ljust kvar!