Umeå kommun mot ett underskott för tredje året i rad

IMG_0313

I dagens lokaltidningar rapporteras från gårdagens debatt i kommunfullmäktige, om delårsrapporten jan-aug 2016 för Umeå kommun.

Tyvärr avslog de rödgröna partierna återigen yrkandet från våra fyra Allianspartier, nämligen ”att ge KS i uppdrag att vidta åtgärder i syfte att minimera det prognosticerade underskottet för Umeå kommun för innevarande år, samt att vidtagna åtgärder och effekterna av dessa redovisas till kommunfullmäktige i december”.

Umeås styrande socialdemokrater gillar att tala om Umeås – i många delar – positiva utveckling och alla de satsningar som görs. Det kan vi läsa även i början av förordet till delårsrapporten. Men de undviker att nämna att de tappat greppet över den kommunala ekonomin. En förutsättning för att säkerställa framväxt av nya jobb och en investeringsvilja är ordning och reda i den kommunala ekonomin. För oss moderater, liksom övriga i Alliansen, är en stark ekonomi i balans grunden i den ekonomiska politiken.

Trots högkonjunktur – och två kr högre skatt än jämförbara kommuner – går kommunen mot ett minusresultat för tredje året i rad, vilket i sig är en bedrift.

Från Allianspartierna har vi hela tiden haft alternativa budgetförslag för kommunen. Det kvarvarande underskottet från 2015 måste återställas och hade redan varit åtgärdat, om Allianspartiernas senaste gemensamma budget hade vunnit bifall förra året. Enligt delårsrapporten kommer Umeå kommun dessutom att göra ett underskott för 2016 på -16 miljoner kr. I sammanhanget ska sägas att prognosen vid förra tertialen var ännu sämre, så en viss förbättring har skett under dessa månader. Rätt ska vara rätt.

Socialdemokraterna röstade alltså för andra gången på fyra månader ned Alliansens förslag att vidta åtgärder för att minimera det prognosticerade underskottet för 2016. Vän av ordning kommer ihåg att Lindberg och övriga inom (S) vid kommunfullmäktige i april bröt mot de rekommendationer som RKR (rådet för kommunal redovisning) hade meddelat hösten 2015, beträffande hur en kommun ska hantera balanskravsresultatet. Detta trots påpekande från både tjänstemännen inom Umeå kommun och de förtroendevalda revisorerna.

Socialdemokraterna beslutade att smita undan balanskravsresultatet och eventuella krav på återbetalning av underskott som kommunen redan dragit på sig. Från Allianspartierna yrkade vi att vi skulle följa synpunkterna från revisionen och Rådet för Kommunal redovisning. Likaså yrkade vi avslag på att finansiera det s.k. arbetsmiljöprojektet (försöket med 6-timmarsarbetsdag till en kostnad av ca 5 mkr), genom att försämra resultatet för innevarande år.

Det sistnämnda är nu en av orsakerna till att Umeå kommun kommer göra ett underskott för 2016.