Anders Ågren

Årshögtid 2016 och installation av ny rektor vid Umeå universitet

img_8473

Igår var det dags för Årshögtiden vid Umeå universitet. Det tillfälle då vi hyllar nyutnämnda hedersdoktorer och professorer, samt ett stort antal pristagare inom olika forskningsområden. Jag och min hustru var såklart på plats. Till filosofie hedersdoktor utsågs den legendariska Ella Nilsson, av Humanistiska fakulteten och dekan Per-Olof Erixon (Erixon som förövrigt var den förste föreläsare jag hade vid universitetet då jag började studera där år 1992). Ella Nilsson längst till höger ståendes på bilden.

img_7125

Denna gång var Årshögtiden lite extra speciell, då det var dags för installation av ny rektor: Hans Adolfsson. Jag har redan hunnit träffa honom några gånger och ser fram ett fortsatt gott samarbete med universitetsledningen. Vi påminns ju ständigt om betydelsen av Umeå universitet för såväl vår stad som vår region. Universitetets betydelse kan inte nog understrykas, och vi är vana att de får topplaceringar i olika undersökningar. Umeå har alla anledning att göra tummen upp för Umeå universitet, dess ledning, forskare, lärare och studenter. Jag är också glad att vi har ett så pass nära samarbete mellan universitetet och kommunen.

img_8483

Sammanfattningsvis en riktigt givande eftermiddag och kväll.