Ibland måste man faktiskt ta beslut också

img_6340

Umeå kommun har det tufft ekonomiskt. Trots högkonjunktur – och två kr högre skatt än jämförbara kommuner – går kommunen mot ett minusresultat för tredje (!) året i rad, vilket i sig är en bedrift i negativ bemärkelse. Socialdemokraterna i Umeå har helt enkelt tappat greppet om den kommunala ekonomin.

Från Allianspartierna har vi hela tiden haft alternativa budgetförslag för kommunen. Tidigare år ett gemensamt alternativ, nu för 2017 fyra olika. Den budget som gäller stöds av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I juni föreslog vi från Allianspartierna att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att vidta åtgärder “i syfte att minimera det prognostiserade underskottet för innevarande år samt att vidtagna åtgärder och effekterna av dessa redovisas till kommunfullmäktige i september”. Yrkandet avslogs, då (S) ansåg sig ha läget under kontroll. Helt fel. Det ekonomiska resultatet för kommunen blir alltmer bekymmersamt, och vi får snart nya prognoser för 2017. Av vad vi hört hittills så har situationen blivit värre.

En sak som Socialdemokraterna skulle kunna göra omedelbart, med stöd av oss moderater och andra – är att försälja lokaler där vi inte har någon egentlig verksamhet. S.k. “tomma lokaler”. Den årliga kostnaden för kommunala fastigheter som det idag inte finns någon egentlig verksamhet i uppgår till ca 26 mkr. Vi moderater har föreslagit att merparten av dessa fastigheter säljs, däribland Scharinska villan och gamla Turistbyrån. Förvaltningen borde få i uppdrag att genomföra försäljningar så att kommunen kommer ned till en nivå på max sex miljoner kr per år. Det kan finnas ett behov av temporära evakueringslokaler, och därför ser vi moderater det inte som möjligt att komma ned till exakt noll på denna budgetpost.

Kommunen skulle därmed snabbt kunna spara omkring 20 miljoner kr på årsbasis. Men ingenting händer!

I ett läge när kommunen går mot ett minus för tredje året i rad, och kommer att tvingas återställa de negativa resultaten kommande år, borde fokus ligga på att hitta möjligheter att minska kommunens kostnader. Försäljning av tomma lokaler är ett uppenbart och enkelt sätt att minska kostnaderna. Det finns en rad andra förslag på hur vi skulle kunna minska kostnaderna utöver det.

Men istället rullar det på som vanligt för de styrande Socialdemokraterna med gruppledaren Hans Lindberg i spetsen. Att hålla budget verkar inte längre vara högprioriterat. Att inte ta beslut är också ett sätt att styra. Men det är inget framgångsrecept.

Ibland måste man faktiskt ta beslut också!