Brännbollsyran ska hyllas – inte polisanmälas

En nyhet denna vecka var att Umeå kommun tydligen har polisanmält Brännbollsyran för försäljning av alkoglass. Detta trots att alkoglass får säljas i bl.a. matbutiker som ICA, vilket också sker såväl i Umeå som i övriga delar av landet. Det behövs inget utskänkningstillstånd för detta. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att alkoglassen inte är ett folkhälsoproblem, och den ålderskontroll som har införts av handlare gör att försäljningen inte är ett problem överhuvudtaget.

Moderaterna står inte bakom Umeå kommuns beslut att polisanmäla Brännbollsyran, vilket VK skriver om idag.

Men det hela sänder ut väldigt konstiga signaler från Umeå kommuns sida.

Brännbollsyran lyckas nå nya höjder varje år, med publikrekord år efter år. De har haft en mycket bra utveckling. Vid starten 2013 (7000 biljetter), sedan år 2014 (12000 biljetter), år 2015 (13000 biljetter) och innevarande år nytt rekord med 15000 biljetter! Bra artister, rekordpublik och god stämning. För att få en uppfattning om antalet sålda biljetter kan man jämföra med andra evenemang som Nordic Rock i Umeå (6000 biljetter), UxU (4500) och Umeå Open (1600).

Det här arrangemanget är mycket viktigt för hela Umeå – fantastiskt bra för besöksnäringen när många kommer hit från andra kommuner och andra delar av landet! Trots detta polisanmäls arrangören av kommunen, trots att det är i enlighet med lagstiftningen och att detta inte är ett problem i resten av Sverige?!?

Tummen upp för Brännbollsyran! De förtjänar att hyllas – inte polisanmälas.