Stark resandeökning för Wasaline!

image

vk.se kan vi idag läsa att Wasaline, det gemensamt ägda färjebolaget mellan Vasa stad och Umeå kommun, gör ett starkt halvårsresultat för 2016- såväl gällande antalet resenärer som det ekonomiska resultatet. Det är mycket glädjande.

Mellan januari och juni 2016 hade Wasaline 73 678 passagerare, vilket är en ökning med 21,7 procent jämfört med 60 519 passagerare under samma period föregående år.

Handeln och transporterna i regionen över Kvarken är viktig för både Sverige och Finland. En välfungerande infrastruktur mellan norra Sverige och Finland är viktig för såväl våra stora industriföretag som för det växande antalet mindre och medelstora företag som verkar i Umeå. Den stora ökningen av antalet personresor visar att även privatpersoner har ett stort behov av en effektiv färjetrafik.

Det är viktigt att såväl lokala, regionala som nationella förtroendevalda – i både Sverige och Finland och på EU-nivå – fortsätter att aktivt visa på vilken viktig roll som Kvarkentrafiken spelar inte bara för Umeå och Vasa utan också som en viktig länk i det europeiska transportnätet. Inte minst den svenska staten – ja, svenska regeringen – måste fås att ta ett större ekonomiskt ansvar än vad de hittills har varit beredda att göra. Trafiken över Kvarken är i högsta grad en nationell angelägenhet!

Vi jobbar nu aktivt vidare med det synnerligen viktiga projektet att trygga en färjeförbindelse mellan Umeå och Vasa. Den nuvarande färjan kommer att fungera några år till, men vi måste alla vara medvetna om att det brådskar med att ordna fram en ny modern färjeförbindelse!