Bidragstak för en stärkt arbetslinje

Den här debattartikeln publicerades i dagens Folkbladet. Jag lägger som vanligt upp den här på min blogg.

Bidragstak för en stärkt arbetslinje

Att fastna i bidragsberoende och utanförskap är förödande för möjligheten att ta sig in, eller tillbaka in, i arbetslivet. Det är förödande för familjer i Umeå som passiviseras och där barnen inte ser sina föräldrar gå till jobbet. Det krävs därför ökade drivkrafter för att bryta detta mönster.

Den ansträngning som ett jobb medför lönar sig idag i många fall alldeles för dåligt. I ett läge där regeringen räknar med en miljon människor i utanförskap år 2020 är detta särskilt alarmerande. Idag är det vanligt att olika typer av ersättningar ur de svenska bidragssystemen staplas på varandra. Sammantaget kan det ge så pass höga bidrag att det knappt lönar sig att ta ett jobb. Steget in på arbetsmarknaden försenas och uteblir i vissa fall helt. Det vill vi moderater ändra på.

Därför föreslår vi nu ett bidragstak. Förslaget är utformat så att ett bidragstak sätts för ersättningen från försörjningsstödet och etableringsersättningen, på ett sådant vis att ett hushåll utan skattepliktig inkomst maximalt ska kunna få 75 procent av lägstalönen och bostadsbidrag i samlade bidrag – exklusive barnbidrag och underhållsstöd.

Det är viktigt att poängtera att förslaget omfattar dem som får försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl – alltså inte den som är sjuk eller av andra sociala skäl inte kan arbeta. I och med att förslaget tydligt fokuseras till dem som kan arbeta, men inte gör det, blir det en viktig del av arbetslinjen och vårt arbete mot utanförskap. Samtidigt som vi vill sänka skatten för dem med lägst inkomster innebär detta att drivkrafterna att ta det första jobbet blir större.

I Sverige och Umeå ska inte valet stå mellan att ta ett jobb eller att försörja sig på bidrag. Bidrag finns och ska finnas för dem som av olika anledningar inte kan arbeta. Mycket mer måste göras för att jobben ska bli fler – men mer måste också göras för att de som kan jobba faktiskt också gör det. I vår plan för Sverige är bidragstaket därför en viktig del.

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Anders Ågren (M), kommunalråd Umeå