Umeå kommun borde sälja sina lägenheter i Hemavan!

DSC_0219

Umeå kommun och dess lägenheter i Hemavan, Storumans kommun. Idag hade vi uppe ett ärende i kommunstyrelsens arbetsutskott angående fyra lägenheter som Umeå kommun äger i Hemavan. Tydligen inköptes de år 1987 för att kunna erbjuda kommunens anställda möjlighet att hyra “fjällstugor” till låga priser.

Nu måste lägenheterna renoveras till höga kostnader och förslaget från tjänstemännen var att istället sälja de fyra lägenheterna. Ett mycket vettigt förslag! Umeå kommun borde inte äga lägenheter för semestersyfte – varken i Hemavan, på Gotland eller någon annanstans för den delen. Dessutom är det bara en procent (!) av de anställda som under årens lopp har haft möjlighet att utnyttja lägenheterna. Vill man hyra lägenhet eller stugor finns det ju privata uthyrare.

Umeå kommun har ju redan idag en begränsad budget för renoveringar av alla lokaler där vi har ordinarie kommunal verksamhet. Att då satsa pengar på att fortsätta äga lägenheter i Hemavan är en uppenbart felaktig prioritering.

Ärendet var uppe för några månader sedan. Tyvärr ville inte Socialdemokraterna då gå på tjänstemännens förslag och sälja lägenheterna, utan valde att återremittera ärendet till personalutskottet för ytterligare synpunkter. I Personalutskottet valde S och V att förorda att lägenheterna inte skulle säljas. Vid dagens möte beslutade S, V och MP att behålla tre lägenheter och sälja en, för att den försäljningen skulle finansiera renoveringen av övriga.

Jag yrkade för moderaternas räkning att samtliga lägenheter skulle försäljas, och detta fick även stöd av Liberalerna. Men nu blev beslutet tyvärr att merparten av lägenheterna ska behållas i kommunal ägo.