Besöksnäringen på frammarsch i Umeå!

IMG_4820

Aktuella siffror visar att antalet turister till Umeå fortsätter att öka.

Enligt senaste statistiken – som jag fick idag –  från Tillväxtverket och SCB så hade Umeå under mars månad 42 439 gästnätter, vilket är en ökning med över 14 procent (!) jämfört med 2015. Kapacitetsutnyttjandet jan-mars är 64 procent. Det är mycket glädjande nyheter. Många hade ju förväntat sig att vi skulle få se en drastisk nedgång efter kulturhuvudstadsåret 2014, men det rullar på.

Besöksnäringen ökar kontinuerligt i Sverige och antalet jobb blir fler i denna framtidsbransch. Turismen och handeln är områden där många unga får sitt första jobb, något som är viktigt för möjligheten att kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Det är också en bransch där många väljer att starta företag. Trots den expansion som turismen har visat de senaste åren är näringen fortfarande i sin linda och har stor utvecklingspotential. Som Norrlands största stad och tillväxtmotor har Umeå stor potential beträffande besöksnäringen. Shoppingturism är en sorts turism som ökar i takt med att handel och turism samarbetar allt mer. Av detaljhandelns försäljning består hela tio procent av de pengar som turister spenderar. Det finns alla förutsättningar för att den siffran kan öka än mer.

För de regioner som vill växa och har höga tillväxtmål är turismen en bransch som inte får nonchaleras. IKEA och Avion har ju öppnat i Umeå och det är en viktig pusselbit i detta.

Umeå är en fantastisk stad – nu måste vi se till att ännu fler får uppleva det!