Umeå en självklar residensstad i norra Sverige!

I dag är det kommunfullmäktigesammanträde i Umeå. Hade hoppats att jag hade fått upp min fråga – den första i raden av dagens frågor – till diskussion vid det här laget men så har det inte blivit. Lägger upp frågan här hur som helst.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Självklart är Umeå den naturliga huvudorten för en storregion i Norrland!

I början av mars ska regeringens utredare presentera Sveriges nya regionkarta och då kommer sannolikt en gemensam fyrlänslösning för norra Sverige att presenteras. Om detta rapporterar SVT i ett nyhetsinslag (26/1). Regeringen har uttalat att det kommer att bli avsevärt färre län i Sverige i fortsättningen. En grundregel är att ett storlän ska ha runt en miljon invånare för att anses vara effektivt. En fyrlänsslösning med Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland är högst sannolik. Det går också i linje med Ansvarskommitténs betänkande från 2007, där en sådan lösning med Umeå som sannolik huvudort pekades ut.

Utredarna kommer också att presentera ett förslag på residensstad i den nya storregionen och även kommunen där det nya regionparlamentet ska ligga. I tv-inslaget framgår att Sundsvall är favorit till att bli residensstad, eftersom “Umeås representanter har förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset. Och det kan få stor betydelse för var de statliga regionkontoren i det nya storlänet hamnar. Det gäller även för de jobb inom regional utveckling, som ska flyttas från länsstyrelserna till storlänets centralort.”

Om detta stämmer är det oerhört allvarligt. Hur många jobb kommer att flyttas från Umeå? 400? 800? Ännu fler? Ansvarskommitténs ursprungliga tanke var ju att Umeå var den lämpliga huvudorten i norra Sverige. Det har ju varit min och moderaternas utgångspunkt hela tiden i detta arbete.

 

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

– Vilken stad anser du är bäst lämpad att bli huvudort i en eventuell ny storregion i Norrland bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland?

– Stämmer det att ni redan har förhandlat bort sådant som residensstad, regionparlament, administration och annat?

 

Umeå 2016-01-27

Anders Ågren, Kommunalråd (M)