Nej till 6-timmarsarbetsdag!

I dagens VK skriver jag på insändarplats apropå Socialdemokraternas linje att Umeå kommun ska göra försök med sextimmarsarbetsdag, med bibehållen (!) lön. Jobba sex timmar, men få betalt för åtta. Hur ska (S) få ekonomin att gå ihop??

 

Ekonomiskt oansvarigt med 6-timmarsarbetsdag!

Umeå kommun ska tydligen göra ett försök med sextimmars arbetsdag på en arbetsplats inom äldreomsorgen. Personalen ska jobba sex timmar, men få betalt för åtta. Socialdemokraterna drev denna fråga i valrörelsen, så man ska ju inte bli förvånad.

Det är högst oansvarigt. För att klara av att finansiera den svenska välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar.

Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle leda till sådant som ”lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Det här experimentet vill (S) i Umeå genomföra i den kommunala verksamheten. Det finns inga vetenskapliga belägg för att sextimmarsarbetsdag minskar sjukfrånvaron. TCO skrev förra året en debattartikel där de bestämt tog avstånd från förslaget med sextimmarsarbetsdag – de utvärderingar som gjorts av olika försök med arbetstidsförkortningar visar förvisso att de som får kortare arbetstid upplever ett ökat välmående. Studierna ger dock inte belägg för att hälsa eller sjukfrånvaro påverkas positivt i sak.

Kommunsektorn står inför betydande ekonomiska utmaningar. Skulle man genomföra detta fullt ut, inom Umeå kommun, så skulle det kosta över 600 miljoner kr årligen att införa en generell arbetstidsförkorning inom förvaltningen (exklusive bolagen). Anser (S) att vi har så gott om pengar, att vi kan satsa miljontals kronor på något som inte ger effekt på sjuktalen? Hur många förskolor, skolor och äldreboenden har ni tänkt lägga ned för att finansiera detta?

Moderaterna ställer inte upp på detta! Umeå kommun har redan gjort ekonomiska underskott, trots betydligt högre skatt än jämförbara kommuner. Nu vill (S) försämra ekonomin ytterligare. Arbete och välfärd hänger ihop, men det verkar tyvärr inte Hans Lindberg & Co förstå.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå