SKL: fler behöver jobba mer och längre

För att klara de stora utmaningarna när det gäller rekryteringsbehoven inom välfärdssektorn så konstaterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) igår att fler behöver jobba mer och längre upp i åren. Bara under den kommande tioårsperioden så måste mer än en halv miljon nya medarbetare rekryteras i välfärden. Men behoven kan dock minska med 20 procent om fler anställda går upp i arbetstid och fler jobbar till 65 år.

I vissa rödgröna kommuner och landsting vill man göra tvärtom. Minska arbetstiden för de anställda, men ända ha bibehållen lön. TCO m.fl har konstaterat att detta är en mycket oklok väg att gå. Sex timmars arbetsdag är oerhört kostsamt, och leder inte till minskade sjuktal.

I dagens Folkbladet kan vi läsa att S-styrda Umeå nu ska inleda försök med förkortad arbetstid med bibehållen lön. Personalen hade hellre önskat ökad bemanning, men det fick de nej till. Nu ska de istället gå ner i arbetstid (men behålla lön för heltid).

Från moderat sida har vi hela tiden varit tydliga. Detta experiment leder helt fel. Och det är kostsamt. Använd hellre pengarna till att öka grundbemanningen! Men just ja – det framgår också av artikeln att de inte vet vad detta ska kosta, eller hur länge försöket ska pågå. Oseriöst på flera fronter, med andra ord.