Motion om kameraövervakning

Igår debatterade vi i kommunfullmäktige en motion från oss moderater om kameraövervakning av perrongförbindelsen och järnvägstunneln vid Umeå Centralstation. Frågan om kameraövervakning av området har varit aktuell vid flera tillfällen, och i tekniska nämnden har man voterat tre gånger vid det här laget.

Från moderaterna ville vi att fullmäktige uppdrar till tekniska nämnden att upprätta kameraövervakning i området, i linje med det tjänstemannaförslag som var aktuellt hösten 2011.

Kameraövervakning är motiverad utifrån både en trygghetsapsekt och en möjlighet att motverka vandalisering. Det blir i längden dyrt att sanera efter klotter och annan skadegörelse.

I Umeå har vi goda exempel på hur brott kan förhindras med hjälp av övervakningskameror – på de skolor där man numera har kameraövervakning av fasaderna så har skadegörelse i form av fönsterkross och klotter upphört, vilket inneburit mindre kostnader för kommunen då vi slipper ödsla pengar på att reparera sådant som blivit förstört. Även om det är en initialkostnad för att sätta upp kameror och underhålla dem, så blir det ändå billigare i längden.

Kameraövervakning i anslutning till järnvägsstationer runt om i landet är heller inte någon ovanlig åtgärd. Tvärtom! Vi har kameraövervakning vid vår andra järnvägsstation – Umeå Östra. Här har vi från kommunens sida tyckt att det är självklart med kameraövervakning, och 2013 utökade vi dessutom kameraövervakningen.

Det finns ett mycket starkt stöd för kameraövervakning just i det offentliga rummet, för att öka tryggheten och motverka kriminalitet.  Inför valet, så gjorde VK en undersökning bland umeåborna som kallades Valtempen. På frågan om att det är okej med mer kameraövervakning på offentliga platser i Umeå svarade hela 77 procent av deltagarna ja. 23 procent nej.

Umeåborna håller med oss moderater, om att det vore bra med mer kameraövervakning i det offentliga rummet. För att öka tryggheten, motverka vandalisering och bekämpa kriminalitet. Beklagligt nog så röstade en majoritet av partierna nej till motionen.